Varmvit/Silvergrå lasyr/Lindgrön/Naturgrön/Kromoxidgrön/Faluröd/Lärk lasyr/Omålad

Våra standardkulörer

 

ER Faluröd (Ljus engelskt röd) NCS 4353-Y73R
KG Kromoxidgrön NCS 5433-G25Y
FL Lindgrön NCS 2020-G60Y
FV Varmvit (kittvit) NCS 0604-Y26R
NG Naturgrön NCS 5919-G37Y
FF Lärk lasyr
FS Silvergrå NCS: 2005-G80Y
FX Eget färgval Tag kontakt!

 

 

 

 

 

Naturens egna material – Hållbart och ekologiskt helt enkelt

Högkvalitativt närfuruvirke

Senvuxet lokalt kärnfuruvirke är ett utmärkt material för trädgårdsmöbler som skall bli riktigt långlivade och vara både enkla och möjliga att underhålla. Enskilda träd som fått växa långsamt och bli riktigt gamla får täta årsringar och viktiga egenskaper som gör furuvirket till en mycket hållbar baskomponent i utemöbelframställning. Träden avverkas när de under vinterhalvåret är i vila. Därefter sågas virket upp till lämpliga dimensioner och staplas för att lufttorka i några år. Först nu tas virket in i rumstemperatur för att efter några veckor vara helt torrt när det tas i bruk och delarna till möblerna börjar ta form. När monteringen sker med noggrann precision, kommer fogarna att svälla till när virket återigen hamnar i den fuktigare utomhusmiljön. Detta leder till stadiga utomhusmöbler som tål användning, vädrets makter och tidens tand.

Målning med linoljefärg

Även med tanke på målningen är det viktigt att virket är helt torrt för att linoljefärgen skall kunna tränga in i porerna och ”gifta sig” med underlaget. Äkta linoljefärg andas och bidrar till en diffusionsöppen konstruktion som inte stänger inne fukt (i motsats till ”ytbehandling” med moderna material och metoder som i längden leder till röta). Den högkvalitativa (100%) linoljefärgen stryks för hand i flera tunna skikt som får torka emellan varven. Detta gör ytan tålig så att den kan leva med trävirket som ändrar form beroende på fukthalten i luften.

Underhållet

Som en normal åtgärd för underhåll rekommenderas avtorkning med trasa (utan tvättmedel, gärna efter regn) så att pollen, smuts från fåglar och luftföroreningar avlägsnas. Förekommer tydligt sotliknande avlagringar (på de ljust målade möblerna), rekommenderas ”Universal Stone” eller motsvarande mineralbaserat rengöringsmedel som är skonsamt mot den målade ytan. Använd inte linoljesåpa i detta fall.

Till linoljefärgens egenskaper hör också att den efter flera år i utomhusmiljö, påverkad av solens UV-strålning och normalt mekaniskt slitage urlakas och börjar ”krita”. Detta kan ses som endast vacker patina men är också ett tecken på att möbeln behöver underhållas. En enkel åtgärd (främst på mörkare färger) är att behandla möbeln med s.k. restaureringsolja (blandning av träterpentin och fernissa). Färgen får då tillbaka sin lyster och pigmentet binds på nytt.

Ljust målade möbler blir bäst fräscha igen om man stryker på ett lager färg eller två i stället. Kom ihåg att måla tunt! Som förarbete krävs endast att smuts och lösa partiklar avlägsnas från ytan genom tvätt eller försiktig slipning med fin och mjuk sandpapperskloss. Säkerställ att möbeln fått torka ordentligt i vårsolen, eller i rumsvärme innan målning.

Vinterförvaring

Våra utemöbler förvaras bäst under tak och med fötterna torrlagda. Förvaring i rumstemperatur rekommenderas endast tillfälligt i samband med underhåll. OBS: Täck inte över möblerna med plastpresenning. Linoljemålade utomhusmöbler i trä skall förvaras luftigt.

Tag gärna kontakt om Du har frågor: westan@westanqvarn.com, Tel. +358 400 606 175.

KONTAKTA OSS

Westanqvarn Ab

Västankvarnvägen 450

FI-10230 Ingå St

+358 400 606 175

westan@westanqvarn.fi

www.westanqvarn.se

VAT: FI18125645

SOCIALA MEDIER